Google da düzenli olarak sıralama kaybı yaşıyor, hiç yükselemiyor veya trafik kaybı yaşıyorsanız bunun sebebi anti seo çalışmaları olabilir. Genellikle bu tür çalışmaları insanlar negatifse, antiseo çalışması olarak isimlendirir.

Bu tarz etik olmayan çalışmalar bazen istemeden bizzat sizin tarafınızdan bazen de kötü niyetli rakip site sahipleri tarafından gerçekleştirilebilir. Yanlış uygulanan blackhat çalışmalar ile kendi sitenize de bu çalışmayı yapıyor olabilirsiniz.

Negatif SEO Nedir?

Kimi zaman rakip firmalar kimi zamanda da tamamen alakasız kişiler tarafından sitenize yapılan negatif seo çalışmalarıdır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bazen yaptığınız yanlış çalışmalar yüzünden kendi kendinize de antiseo çalışması yapıyor olabilirsiniz.

Negatif SEO, sıralamanıza zarar vermek amacıyla sitenize karşı yapılan herhangi bir kötü niyetli girişimdir.

Paravan blog ( PBN ) nedir ?

Bir internet sitesinin otoritesini güçlendirmek için bir site ağı kurup o ağdaki sitelerden ana siteye link verme mantığı gibi açıklayabiliriz.Genel olarak doğal olmayan bir seo yöntemidir. Ancak her PBN sitesine doğal içerikler girip bunları doğru şeklide kendi aralarında refere ederseniz belki doğal bir görünüm arz edebilir.

PBN ( Paravan blog ) zararlı mıdır ?

Doğal bir çalışma yöntemi değildir. Paravan Blogunuzu google çözdüğünde algoritmik yada manuel olarak ceza almanız yüksek ihtimaldir.

Negatif seo nasıl yapılır ?

Son olarak sitenizin hacklenme durumu da bu kategoride değerlendirilebilir. WordPress siteler için kullanılan warez tema ve eklentiler sitenizin ele geçirilmesine veya izinsiz link çıkışına sebep olabilir. Özel yazılımlarda ise SQL injection gibi yöntemler kullanılarak siteleriniz hacklenip link yerleştirme veya hacklink koyma işlemleri yapılabilir.

Negatif seo diğer adıyla antiseo ; sektörde sıralaması iyi olan bir siteye rakip firmalar veya analistler tarafından yapılan sıra kaybetme gibi bir sorun yaşatacak çalışmalardır. Bu yöntem uygulanırken bir çok teknik kullanılır. İçerik ile ilgili problemler oluşturularak panda, backlinkler ile ilgili sorunlar penguen algoritması sonucu ceza verdirmeye yönelik olur. Sebepleri arasında ekonomik ve kişisel ilişkiler olabilir. Hatta eski bir çalışanın intikam duyguları bile olabilir.

Aslında bu tür olumsuz saldırılar ve çalışmalar dijital pazarlama tarihinin ilk gününden beri vardı. Son yıllarda sadece trendi yükseldi diyebiliriz. Tabi ki yükselen trend ile birlikte kullanılan tekniklerde farklılık gösterip kaliteli hale gelmeye başladı. Blackhat seo teknikleri uygulayarak rakip sitelerin yıllarca uğraşıp edindiği seo kalitesine zarar vermek her ne kadar etik olmasa da maalesef uygulanıyor. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için sürekli olarak takipte olmalısınız. Başınıza negatif seo saldırısı geldiyse analiz ve kurtarma için ise yazımızı okumalısınız.

negatif-seo-backlink-saldiri

Negatif saldırı türleri

  1. Zararlı backlink profili oluşturarak penaltı cezası aldırma
  2. Kalitesiz site içi linkleme
  3. Olumsuz haber ve yazılarla marka ismine yönelik itibar yönetimini sekteye uğratma
  4. Yapay trafik oluşturarak siteyi yavaşlatma
  5. Sosyal medyada olumsuz çalışmalar
  6. Referral trafik ve bot saldırıları kullanarak arama motorları gözünde küçültme
  7. Olumsuz oylama ve yorumlar
  8. Web sitesini ele geçirme
  9. Şikayetvar tarzı sitelere yazılan şikayet yazıları ile sosyal mühendislik çalışmalar. Bazen bu tür sitelerin uyguladığı zalimane sistemler

spam-anahtar-kelime-saldiri

Anti seo teknikleri nelerdir ?

Bir saldırıda bir çok negatif seo tekniği veya tek bir tanesi kullanılabilir. Bunu tespit etmek tamamen kullanacağınız araçların kalitesine ve yaptığınız analize bağlıdır. Genel olarak saldırı anti seo tekniklerini özetlemek gerekirse ;

  • Değersiz sitelerden backlink sağlama
  • +18 ( Kumar , Adult, İllegal ) sitelerden backlink sağlama
  • Aşırı backlink sağlama
  • Aşırı sosyal medya imleme ve paylaşımı
  • Hacklink bağlantı satın almak
  • Sitenizden yapılan gizli link çıkışları ( hacklink çıkma )
  • Sitenize izinsiz içerik yerleştirmek
  • Sitenizde yinelenen içerik oranının fazla olması
  • Fake sosyal medya hesaplarından yapılan spame yol açacak paylaşımlar
  • Diğer blackhat ( zararlı ) seo çalışmaları
  • Aşırı alt sayfası olan sitelerden site genelinden alınan backlinkler ( sitewide )

Anti seodan korunma yöntemleri nelerdir ?

Düzenli analiz ve araştırma yaparak bu saldırıların erken şekilde anlaşılması mümkündür. Doğal olarak erken uyarı sistemlerine hakim iseniz kolayca korunma işlemi de mümkündür. Anti seo çalışmalarını engellemek için sürekli tetikte olmalısınız. Veya bunlar için geliştirilen özel araçları kullanmalısınız. Genel olarak çoğu zaman şunları yapmanız yeterli olacaktır ;

  • Düzenli backlink analizi ile sitenize arar veren toxic, düşük kaliteli backlinklerin google disavow tool aracılığı ile reddedilmesi ve mümkünse değersiz sitelerden bu linklerin kaldırılmasının sağlanması.
  • Düzenli içerik analizi ile yinelemeye sebep olacak durumların ortadan kaldırılması. Mükerrer başlık ve içeriklerin kimi zaman yazıların birleştirmesi ve kimi zaman silinme yöntemi ile ortadan kaldırılması.
  • Riskli olarak tabir edilen siyah şapkalı seo tekniklerini kesinlikle kullanmayın. Eğer daha önceden kullanılmış ise bunları ortadan kaldırın.
  • Link satın almayın
  • Spam yorum yaparak bağlantı almayın.
  • Spinleme denilen başka bir sitede bulunan içeriği rewrite ederek sitenizde yayınlamayın.
  • Cloaking denilen yönlendirmeleri asla kullanmayın.
  • Birbirinin kopyası veya benzeri siteler yada alt sayfalar yapmayın.
  • Anahtar kelimeler ile doldurulmuş sayfalar hazırlamayın.
  • Google Alert listesi oluşturarak savunmada kalın
  • Spam, Kumar, Warez, +18, Yabancı dil, Hacklenmiş sitelerden gelen backlinkleri temizleyin.
  • Hem Manual hem de otomatik olarak site içi ve site dışı faktörlerin takibini yapın.

Backlink temizletme işlemi yaptırmak için  http://www.celilcan.net/link-temizleme/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SEO saldırılarından korunmanın yolları

Bu saldırılardan korunmak için ise, kullanabileceğiniz birkaç önlem bulunmakta. Şu da göz önünde bulundurulmalıdır ki, siber tehditler sürekli şekil ve yer değiştirmekte. Her şeyin öncesinde atılacak ilk adım sitenizin kontrolünün ele alınması olmalıdır, aksi takdirde açık hedef haline gelmeniz gayet doğal olacaktır.

Site izleme araçları ve güvenlik sağlayıcıları bunlardan en önemli olanları. Güvenlik sağlayıcısı ile site kontrolünü sağlamak en iyi önlemlerden biri olarak görülebilir. Bunlar küçük işletmeler için fazladan ücret çıkardığı için, ek olarak önerilebilecek sistem de Google Webmaster araçları. Önlem olarak alınabilecek hem kolay hem de ücretsiz araçlar olmalarının yanında, Google günümüzün en önemli arama motorlarından biri ve yukarıda da bahsedilen yazılımı sayesinde tüm sayfaları taramakta. Bu araçlar, sayfalarınızda herhangi bir sorun bulduğunda arama sonuçları üzerinde site görünümünüz değişip herkese açık olmadan önce size bildirim gönderir.

Bir diğeri de anahtar kelime kontrolü. Ekibinizin trafiğinizi ve anahtar kelime performanslarını kontrol ettiğinden emin olun. Bu şekilde anahtar kelimeler üzerindeki herhangi bir değişimi ya da içeriklerin durumunu gözlemleyebilirsiniz.

Anti Seo nasıl anlaşılır [Tespit] ?

Erken uyarı ve analiz araçları ile sitenize yapılan her türlü saldırıyı önceden anlamak ve buna karşı önlemek almak en önemli durumur. Bu yüzden daha çok saldırı nasıl anlaşılır üzerine kafa yormanız gerekmektedir. Bu doğrultuda size yardımcı olacak bildirim araçlarını sizler için listeledik.

Google Search Console

  • Google Alert en büyük yardımcınızdır. Sitenize dışarıdan yapılan her türlü müdahaleyi istediğiniz zaman planlaması içerisinde mailinize alabilirsiniz. Detaylar için google alert ‘i etraflıca incelemelisiniz.
  • CognitiveSeo, LinkDetox, LinkQuaditor gibi backlink temizleme araçlarını kullanabilirsiniz
  • Ahrefs, Moz, Webmeup gibi backlink analiz araçları
  • Fruition , The Delegator® AlgoSleuth Tool , Panguin Tool gibi araçlar ile organik trafik analizi ile sitenizin hangi algoritmadan ne kadar etkilendiğini tespit edebilir böylece önlemlerinizi hızla alabilirsiniz.
  • Google Search Console ve Google Analytics ile sitenize hangi linklerin geldiğini görebilir, hangi anahtar kelimelerde düşüş yaşadığınızı , başarı sağladığınızı etraflıca analiz edebilirsiniz. Search Console Tercihleri bölümünde bulunan eposta bildirimlerini aktif etmelisiniz.
  • Screaming Frog, Ryte.com, Sitebulb, Urlprofiler,  SeoProfiler gibi analiz araçları ile site içi seo sorunlarını, yineleme sorunlarını, içerik analizini ve detaylı olarak bir sürü seo analizini gerçekleştirebilirsiniz.

google-webmaster-negatif-seo

Sonuç olarak : İnternet sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını , backlinkleri , sitenizden çıkan linkleri ve içerikleri düzenli aralıklarla analiz etmenizi öneririz. Sizi arama sonuçlarında yükseltmesi için satın aldığınız bir link belki de size zarar veriyor ve bu yüzden başarı sağlayamıyor olabilirsiniz. Rakip sitelerden spam uygulayarak sitelerini ilk sayfaya getirenleri şikayet etmek için ise https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?pli=1 linkini kullanarak spam report edebilirsiniz.

Yazımız umarız faydalı olmuştur. Yorumlarınızı esirgemezseniz memnun oluruz.

Kaynaklar : 

  • https://moz.com/blog/preparing-for-negative-seo
  • http://cognitiveseo.com/blog/4110/lastminute-com-50-traffic-drop-negative-seo-or-unnatural-link-building/
  • http://searchenginewatch.com/sew/how-to/2172844/understanding-negative-seo-defend-website