Ulaşılamayan site içi ve site dışı linkler başa beladır . Tarama hataların ve kırık linklerin sayılarının artması hem google tarafından hoş karşılanmaz hem de seo açısından oldukça olumsuz bir durumdur. İnternet sitenizde gerek daha önceki konuları silmek gerekse yazılımsal sebeple oluşan bağlantı hatalarını tespit etmek ve bu hataları gidermek için umarım yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Bahsedeceğimiz bu araçlar sitenizin kırık link ( broken link ) tespitini yaptığı gibi sitenizden çıkış yapan bağlantıların ( external ) durumunu da kontrol ediyor.

Kırık link nedir ?

Bir internet sitesinde her hangi bir sebeple ulaşılamayan , hata veren sayfalardır. Ulaşılamayan hata veren site içi bağlantıların artması kullanıcı deneyimini ve dolayısı ile seo başarısını olumsuz şekilde etkileyen durumlardandır.

Kırık bağlantılar neden oluşur ?

Silinen sayfalar yada silinen bir resim dosaysı veya harici olarak çalışmayan bir link kırık bağlantıları oluşturabilir. Harici kırık linkler ve site içi kırık linkler olmak üzere iki çeşittir.

Kırık bağlantılar nasıl bulunur ?

http://validator.w3.org checklink bu adresten taramayı yapabilirsiniz. W3C sitesini sadece html hatalarını kontrol eden analiz sistemi ve kod doğrulama amaçlı olarak kullanılmıyor. Bugün (2012 W3c Validation sitesini dolaşırken başka bir hizmetini daha buldum ,bence çok hoş üstelik ücretsiz. Bu hizmet sitenizdeki bağlantı çıkışlarını analiz ederek ulaşılamayan bağlantı var mı yok mu onları tespit etmeye yarıyor

Sitenizde eğer wordpress tabanlı bir site kullanıyorsanız http://wordpress.org/plugins/broken-link-checker/ eklentisi ile kırık link kontrolü işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Sitenizde yer alan kırık linkleri düzelterek kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz. Son olarakta iyi bir crawler ve site içi hataları tarama yazılımı olan Xenu programı ile de detaylı bir tarama yaptırabilir site içi ve site dışı broken link ( kırık link ) tespiti yapabilirsiniz.

xenu-link

Site içi kırık linkler nasıl düzeltilir ?

Öncelikle kırık bağlantının sebebini bulmalısınız. Ulaşılamayan kırık link site içi mi site dışı bir link mi bunu tespit ettikten sonra site dışı bağlantı ise araştırma yaparak yeni site adresi ile değiştirebilirsiniz. Silinme , url değişikliği gibi sebepler ile ulaşılamayan site içi linkleri de bu analizler sayesinde tespit ederek çözümleme yoluna gidebilirsiniz.

Bozuk harici bağlantıları düzeltmek oldukça kolaydır. İki seçeneğiniz var: 

  • Linki tamamen kaldırın
  • Bağlantıyı geçerli bir bağlantıyla değiştirin
  • Yönlendirin

Düzeltmezsem ne olur ? Seo açısından önemli mi?

Elbette ulaşılamayan linklerin düzeltilmesi yada silinmesi seo açısından önemli bir durumdur. Google için zaman kaybı olan kırık bağlantılar tarama bütçesini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kırık bağlantıları düzeltmek seo açısınan da önemlidir. Ayrıca kullanıcı deneyimini de olumsuz etkiler.

İşinize yarayabilecek  diğer online sorgulama araçları :

En büyük site içi problemlerden biri olan tarama hataları ve sitenizde çalışmayan url leri tespit ederek analiz yoluna gideceğiniz araçlar aşağıda listelenmiştir.

WordPress sitelerde kırık bağlantıları kolayca tespit etmek için broken link checker eklentisini kullanabilirsiniz. Böylece kullanıcı deneyimini geliştirmiş olursunuz. Wix, Opencart gibi sitelerde ise manuel düzenleme yapmalısınız.

Sonuç olarak en önemli site içi faktörlerden biri olan çalışmayan site içi linkleri düzeltmeniz arama motoru performansınıza olumlu etki edecektir.